Filip Dagerstål kan ha spelat på alla platser i en startelva, men när tomrummet vid sidan av den evigt springande, kämpande och kloke Daniel Sjölund skulle fyllas inför 2017 lyfte manager Jens Gustafsson in en av de 20-åringarna Curva Nordahl aldrig slutar sjunga om.

Den här söndagen var hans.

Den här söndagen kan Filip Dagerstål titta tillbaka på och lägga till på sitt CV med ett leende.

En hel stad bjöd in hela söders Hammarby på match. Solen log, uteserveringarna bubblade och spårvagnarna var mer gula än någonsin.

Här och nu klev Filip Dagerstål in och tog en huvudroll, som kryddades av ett lika oväntat som vackert 2–0-mål strax före halvtid. IFK Norrköping hade dominerat de första 45 minuterna med sin kloka och disciplinerade stil och känsla. Dagerstål mötte upp Niclas Eliasson briljanta nedtagning och pass med en vänster, som jag var tvungen att se både en och två gånger för att verkligen tro på den. Ögmundur Kristinsson hade inte chans i målet.

Så tar man plats.

Att han tappade boll så Hammarby kunde skapa både nerv och spänning med Romulo Pintos 2–1-reducering får och ska inte förstöra hans söndag.

En premiär gör ingen säsong, men när vi tittar tillbaka på årets första 90 allsvenska minuter landar ett par ögonblick i matchen på mitt tangentbord i Östgötaportens innandöme. Var och ett av dessa ramar på sitt sätt in IFK Norrköping, som vi lärt oss känna mer och mer de senaste säsongerna. Det finns något vackert och något rejält på en och samma gång.

Såväl defensivt som offensivt.

Artikelbild

1) Islänningen Jon Gudni Fjoluson saknades stort under hösten förra året i den vitblåa backlinjen. Hans återkomst, vid sidan av Andreas Johansson, ger defensiven precis den trygghet ett lag vill ha och önskar på sin väg till framgång. Fjolusons precisa brytning redan i den sjätte minuten, när han klev upp och stoppade Jilion Hamads pass till Pa Dibba fick till och med kollegan Johansson att applåder inför öppen ridå.

2) Målspottaren Kalle Holmberg gick visserligen mållös från kvällen, men hans defensiva jobb låg bakom mycket. Hans höga press stressade sönder Junior Martinsson, som tappade bollen och tvingades stoppa Holmberg på ett ojuste sätt. Domaren Kristoffer Karlsson från Höganäs tvekade inte ett ögonblick utan visade rött kort direkt.

Artikelbild

Att Hammarby var på väg att blåsa hela Norrköping på det stora jublet över de tre premiärpoängen, när man bara var någon decimeter från 2–2-kvittering i matchens döende sekunder, är en sak, men det spelar ingen roll här och nu.

Arnor Smarasons styrning smet ju precis utanför skicklige Michael Langers stolpe.

Den sucken av lättnad var nästan, men bara nästan, i klass med jublet över Filip Dagerståls mål. IFK Norrköping kom undan med blotta förskräckelsen där, men det blev tre allsvenska poäng på det nyöppnade kontot. Det är, när allt kommer omkring, det som räknas.